Smaczna pasta z czarnych oliwek

Smaczna pasta z czarnych oliwek

W kuchni śródziemnomorskiej jedną z popularniejszych opcji do smarowania grzanek oraz kanapek jest tapenada. W klasycznej wersji produkuje się ją z kaparów oraz oliwek, jednak od wielu lat kucharze eksperymentują z ciekawszymi dodatkami jak anchois czy pomidory. To nie tylko smaczny dodatek, ale również taki, który zawiera samej dobrej jakości składniki odżywcze niezbędne naszemu ciału do funkcjonowania. Warto zainteresować się tym tematem, gdyż będziemy zachwyceni smakiem jedzonych posiłków z dodatkiem tego wybornego smarowidła.

Najlepsza pasta do kanapek i grzanek

tapenada z czarnych oliwek i suszonych pomidorówWiele osób może zastanawiać się po co różnego rodzaju smarowidła do kanapek. W końcu wystarczy plaster szynki czy sera i kanapka gotowa do spożycia. Jak się jednak okazuje dodając pastę na kanapki będziemy mieć o wiele lepsze wrażenia smakowe, a sam posiłek okaże się bardziej sycący. W ostatnim czasie bardzo popularna jest tapenada z czarnych oliwek i suszonych pomidorów, którą spotkamy też w wersji klasycznej oraz kilku innych. Bardzo popularne jest też wykorzystanie anchois. Prawdą jest, iż pochodząca z Prowansji pasta tak naprawdę swoje początki miała w starożytnym Rzymie. Warto jednak zwrócić uwagę na to, że dopiero z końcem XIX wieku włoski kucharz sprawił, iż zaczęto dodawać do kaparów oliwki, dzięki którym więcej osób mogło sobie pozwolić na zakup takiego smarowidła. Niestety, ale kapary są drogim produktem. Warto jednak zauważyć, iż są zdrowe. Wiele osób uważa, że są bardzo kaloryczne, co jest prawdą z uwagi na bogactwo w tłuszcze roślinne. Jednak ma w sobie mało cukrów. Dodatkowo w tapenadzie znajdziemy witaminy A, C, E oraz K, jak równie z witaminy z grupy B. Nie można tez nie wspomnieć o magnezie, wapniu oraz żelazie, bez których nasz organizm nie funkcjonuje najlepiej. Poza tym działa antyoksydacyjnie, niweluje zły cholesterol, wspomaga w walce z chorobami związanymi z układem krążenia oraz nowotworowymi. Warto wypróbować tak dobry składnik, ponieważ jest nie tylko pyszny, ale również odżywczy.

Bez względu na to czy chcemy dodawać tapenadę do tostów, bułek czy grzanek musimy wiedzieć, iż jest doskonałym ich uzupełnieniem. Przyjemny smak kaparów oraz oliwek, które niekiedy wzbogaca się innymi składnikami będą doskonałe. Kanapki staną się naprawdę smaczne, a przy tym sam posiłek będzie bardzo odżywczy. Pasta ta wywodzi się z Prowansji oraz jest ważnym element kuchni śródziemnomorskiej, jednak warto zwrócić uwagę na to, iż możemy stosować to smarowidło w różnych rodzajach kuchni świata.