Różne rodzaje opakowań

Różne rodzaje opakowań

Od wielu lat pracuję w firmie zajmującej się produkcją oraz dystrybucją opakowań na potrzeby usług gastronomicznych. Dzięki temu widzę, jak bardzo rynek się zmienia, a wraz z nim ewoluują potrzeby konsumentów. Niegdyś kładło się nacisk przede wszystkim na to, aby opakowania były przede wszystkim tanie, a przy tym wytrzymałe, dziś o wiele częściej mówi się o ekologii, zwraca się uwagę na czas rozkładu poszczególnych produktów oraz możliwości poddawania ich procesowi recyklingu.

Produkcja opakowań na potrzeby gastronomii

opakowanie w gastronomiiWśród wielu typów opakowań wykorzystywanych do przewożenia, przechowywania oraz wydawania jedzenia należy wyróżnić kilka podstawowych grup. Do pierwszej z nich zaliczyć warto wszelkie naczynia, w których podajemy gotowe do spożycia potrawy, a zatem przede wszystkim – talerzyki, tacki oraz kubełki. Całkowicie inną kategorię stanowią opakowania stosowane w cukierniach. Wśród nich wyróżnia się nie tylko plastikowe lub kartonowe pudełka na ciasta, ale także papilotki oraz małe pudełeczka na ciasteczku lub praliny. Takie produkty bardzo często muszą wabić klienta swoim atrakcyjnym wyglądem, a zatem są projektowane z myślą o każdym detalu. Liczy się nie tylko kolor, ale także zdobienia, czy nadruki. Kolejną kategorią opakowań stosowanych w gastronomii są te kartoniki, rożki oraz koperty, w których wydaje się fast foody. Takie produkty są coraz częściej tworzone na indywidualne zamówienie i nierzadko personalizowane. W mojej opinii każde opakowanie w gastronomii powinno być przede wszystkim ekologiczne. Dziś niestety nadal nie jest to standard postępowania, choć już widać, że jest w tej sprawie coraz lepiej. W prowadzonej przeze mnie firmie produkujemy opakowania jedynie z ekologicznych i w pełni biodegradowalnych materiałów. Nie chodzi jedynie o papier, ale także bambus oraz otręby. Coraz istotniejszy dla naszych konsumentów wydaje się także ciekawy design wybieranych produktów. Nie od dziś wiadomo, że produkty sprzedawane w pięknie zaprojektowanych, przyciągających wzrok opakowaniach, lepiej się sprzedają.

Opakowania sprzedawane wraz z żywnością nie zawsze muszą być brzydkie i wykonane z najtańszych, a przy tym niekorzystnych dla środowiska materiałów. Na szczęście coraz więcej firm proponuje producentom żywności i restauratorom kupno ciekawie zaprojektowanych, w pełni ekologicznych naczyń oraz pudełek. Warto wspierać i promować podobne rozwiązania, ponieważ to właśnie my wpływamy w dużej mierze na to, jak będzie wyglądać przyszłość naszej planety.

Najnowsze komentarze