Producenci ziemniaków wprowadzają na rynek nowe odmiany

Producenci ziemniaków wprowadzają na rynek nowe odmiany

W Polsce ziemniaki stanowią istotny składnik rodzimych dań, tak jak makaron we Włoszech, czy ryż w Chinach. Podawane i serwowane są w różnym formach. Najczęściej są one gotowane, ale mogą być też krojone w talarki lub robimy z nich frytki, za którymi przepadają głównie dzieci. Producenci każdego roku sprowadzają coraz to nowe odmiany ziemniaków. Kiedyś istniał podstawowy podział na białe lub żółte w zależności od tego, jaki kolor miały pod skórką i bezpośrednio po ugotowaniu. Wszyscy producenci oferują też warzywa hodowane bez sztucznych nawozów.

Producenci ziemniaków dbają o jakość sprzedawanych odmian

producent ziemniakówNie ulega najmniejszej wątpliwości, iż każdy producent ziemniaków nastawiony jest przede wszystkim na ich sprzedaż. Ziemniaki mogą być sprzedawane na giełdach warzywno-owocowych, jak i dostarczane do sklepów. Czasem sprzedawane są one na rynku, na którym kiedyś kupowało się wszystkie warzywa, a ziemniaki można było zamówić na zimę. Wystarczyło wskazać tylko odmianę i ilość kilogramów, które chcemy kupić. Dziś producenci ziemniaków dowożą towar zamówiony u indywidualnych klientów, niemniej ziemniaki sprzedają przez wszystkich w hurtowych ilościach na giełdach warzywnych, które są w każdym mieście. Najczęściej zaopatrują się w nie właściciele restauracji i barów. Z tego też powodu producenci przykładają ogromną wagę do jakości sprzedawanego przez nich towaru. Ziemniaki zawsze powinny być łatwe do obierania i nie powinny mieć zbyt grubej skóry, gdyż znaczną ich część musimy odrzucić. Przed zakupem kartofli musimy pamiętać, by zawsze przeciąć jeden, czy dwa na pół dzięki czemu będziemy wiedzieli, czy dana odmiana nie gnije od środka. Wówczas zakup takich kartofli to strata pieniędzy. Powinniśmy zawsze stawiać na odmiany ekologiczne, które hodowane są na naturalnych nawozach, bez używania chemikaliów do ich szybszego wzrostu. Gdy po ugotowaniu ziemniaków woda będzie miała ciemny kolor jest to oznaką ich sztucznego nawożenia. Dobry gatunkowo ziemniak da się bez problemu pociąć na plasterki i można robić z niego smaczne frytki, za którymi przepadają zarówno dzieci, jak i dorośli. 

Ziemniaki stanowią podstawę polskiej kuchni. Z tego też względu producenci starają się dostarczyć na rynek odmiany kartofli o najwyższej jakości. Ziemniaki nie są nigdy opryskiwane i nie używa się do ich wzrostu sztucznych nawozów, które są szkodliwe dla naszego zdrowia. Ziemniak po rozpołowieniu powinien być jasny i twardy, gdy zaś zobaczymy, że gnije od środka nie powinniśmy go kupować. Dotyczy to zwłaszcza właścicieli restauracji i barów, którzy przy takich zakupach mogą ponieść duże straty.