Jaką mąkę stosujemy w kuchni?

Jaką mąkę stosujemy w kuchni?

 

Mąka, kto jej nie używa podczas przygotowywania kulinarnych rozmaitości. Prawie do większości dań i nie tylko, ale również sosów, ciast potrzebujemy mąki. Oczywiście w zależności od tego co chcemy ugotować wybieramy odpowiedni gatunek mąki. Zacząwszy od podstawowej mąki pszennej po żytnią, razową, kukurydzianą drobno mieloną czy też gryczaną. No i jeszcze długo można by było wymieniać bo naprawde tych rodzajów i typów mąki jest bardzo dużo. Znawcy wypieków wybitni kucharze na pewno wiedzą jaki typ mąki najlepiej wybrać do ciasta, a jaki na bułki czy ciasto żeby było puszyste, miękkie i smaczne.

Zalety mąki żytniej stosowanej w kuchni

mąka żytnia razowa melvitTak tu wam opiszemy parę słów o jednej z najlepszych mąk. Pewnie większość z nas zastanawia się o jaką chodzi. Jak się okazuje to mąka żytnia razowa melvit posiada największą zawartością potasu. Dlatego właśnie większość klientów wybiera tę mąkę, bo usuwa ona spore ilości metali ciężkich z naszego organizmu. Jeśli coś pomaga nam się pozbyć czegoś niezdrowego dla naszego organizmu to się do tego przyzwyczajamy i nie chcemy zamienić tego na co inne. W tego rodzaju mąki oprócz potasu występują duże ilości błonnika, który przyspiesza z kolei eliminację resztek pokarmu, który został niestrawiony. Innym cennym składnikiem mąki typu żytnia 2000 jest potas, który pomaga w utrzymaniu odpowiedniej wagi ciała, a jednocześnie dobrze wpływa na nasze ciśnienie tętnicze krwi. Każdy z nas chce dbać jak najlepiej o swoje zdrowie, ale często o tym zapomina przy wyborze mąki. Bo jak twierdzimy przecież, aż tak dużo tej mąki nie je. Jednak prawda jest inna. Mąkę jemy może nie w jej pierwotnym wydaniu ale w naleśnikach, ciastach, chlebie, bułkach dlatego warto jak sami wyrabiamy te produkty dobrać dobrą mąkę. Zyskamy nie tylko zdrowie, ale dodatkowo nasz organizm uzupełnia się w bogate składniki. Marka tej mąki stała sie jedna z bardziej znanych właśnie, dzięki mące zarówno żytniej, orkiszowej czy gryczanej, które świetnie sprawdza się przy produkcji pierogów, chleba jak i makaronów. Każda pani domu jeśli ceni sobie dobrej jakości produkty powinna kupować właśnie mąkę melvit.

Oczywiście każdy wybór należy do nas i to co będzie w naszym domu czy kuchni również od nas samych. Jednak warto wziąć pod uwagę rady innych i opinie. Przynajmniej może spróbować tej mąki i sprawdzić zarówno jej działanie na nasze zdrowie jak i konsystencję na nasze wyroby. Może sami również się do niej przekonamy i stanie się mąką numer jeden w naszej kuchni. Na pewno zyskamy wiele dobrego z jej składników. Przed zakupem zawsze czytajmy skład każdej mąki którą chcemy zakupić.

 

Najnowsze komentarze