Jak wyglądają etykiety na produktach spożywczych?

Jak wyglądają etykiety na produktach spożywczych?

Prawidłowe odżywianie to ciągła praca nad sobą. Jeśli naprawdę chcesz jeść tylko zdrową żywność, będzie to wymagało nie tylko siły woli, ale także wiedzy – przynajmniej powinniśmy nauczyć się czytać etykiety i rozumieć znaczenia. Sens tego jest naprawdę bardzo duży, ponieważ unikniemy wybierania niezdrowych produktów, które przyczynią się do pogorszenia naszego stanu zdrowia oraz będą negatywnie kształtować naszą sylwetkę.

Czego szukać na etykietach?

wartości odżywcze na etykietachPrzede wszystkim jest to skład odżywczy. Głównymi składnikami energetycznymi są węglowodany, białka i tłuszcze. Zazwyczaj ich ilość została już obliczona na opakowaniu – choć nie dla całego produktu, a tylko dla stu gramów. Ale są etykiety, na których wskazana jest zawartość kalorii w porcji, co nie zawsze pokrywa się z tym, ile ostatecznie zjemy. Na przykład kalorie płatków śniadaniowych są zwykle obliczane na trzydzieści gramów, ale możemy zjeść o wiele więcej. W konsekwencji zmieni się również wartość odżywcza. Zdarzają się również przypadki, gdy producent podaje skład odżywczy jednej jednostki produktu, a w opakowaniu może być ich kilka. Warto na to również zwrócić uwagę. Wartości odżywcze na etykietach są podawane w kolejności malejącej, czyli według ilości, w jakiej zostały użyte w produkcie. Dlatego w produktach mięsnych mięso powinno znajdować się na samym początku i stanowić główny składnik. A potem najprawdopodobniej są to konserwanty, słodziki i przeciwutleniacze. Jeśli dane produktu nie są jasne, warto skorzystać ze specjalnie przygotowanych tabel zdrowego żywienia lub kalkulatorów czy aplikacji na telefon. Często na etykietach pisane są obiecujące terminy, takie jak „zdrowy”, „naturalny” lub „organiczny”. Widząc je mimowolnie wierzymy, że tak jest i bez zastanowienia wkładamy produkt do koszyka. Ale nie dajmy się nabrać na sztuczki producentów. Jest bardzo prawdopodobne, że wielkie słowa nie mają podstaw i zostały napisane dużymi, pięknymi literami na etykiecie właśnie po to, by przyciągnąć uwagę, skłonić niezrozumiałego konsumenta do zakupu.

Oprócz tego, że musimy zrozumieć terminy, musimy również umieć rozszyfrować szczegóły składników odżywczych obecnych w produkcie. Ponadto etykiety często mają specjalne symbole i warto dokładnie wiedzieć, co one oznaczają. Jednym z najprostszych sposobów na określenie, jak zdrowy i zdrowy jest produkt, jest przyjrzenie się jego składnikom.. Im mniej składników jest wymienionych na etykiecie, tym bardziej zdrowa będzie żywność. Warto też korzystać z pomocy tabel i kalkulatorów.

Najnowsze komentarze