Gojnik – ziele wszechstronne

Gojnik – ziele wszechstronne

Niezwykłe właściwości gojnika od wieków są znane i wykorzystywane w rejonie Bałkanów i na Bliskim Wschodzie skąd pochodzi ta jednoroczna niska roślina z rodziny jaskrowatych. W ostatnim czasie zyskuje coraz większą popularność również w naszym kraju. Gojnik znany jest również jako szałwia libańska albo herbata górska. Polska nazwa gojnik nawiązuje do właściwości ziela które łagodzi podrażnienia i przyspiesza gojenie się ran i regenerację naskórka.

Herbata na różne dolegliwości

herbata gojnikWśród swych licznych zalet, oprócz przyśpieszenia gojenia się ran ma też bogaty wachlarz właściwości. pomoże również złagodzić kaszel, wyleczy żołądek, ukoi nerwy. Zawiera w swoim składzie liczne minerały jak: żelazo, cynk, sód, magnez, miedź i kobalt. Najlepsze efekty przynosić będzie pita codziennie herbata gojnik wspomaga odporność i redukuje uczucie zmęczenia.  Dzięki wysokiej zawartości cynku i miedzi może korzystnie wpływać na płodność i podniesienie libido. Wspomaga organizm w walce z grypą, przeziębieniami, zapaleniem oskrzeli czy zatok. Zawiera liczne antyoksydanty. Wykorzystywany jest także przy zaburzeniach żołądkowo jelitowych czy przy problemach z nerkami. Polecany jest również w chorobach układu krążenia ponieważ reguluje ciśnienie krwi. Przy systematycznym stosowaniu pomaga również w problemach z anemią. Reguluje również poziom serotoniny i dopaminy w organizmie dzięki czemu wpływa na poprawę nastroju i wspomaga myślenie. Aby w pełni wykorzystać właściwości szałwii libańskiej trzeba we właściwy sposób przygotować napój. Porcję suszonego ziela należy zalać gorącą herbatą około 95 – 100 stopni i zaparzać pod przykryciem 5 do 10 minut. Napar należy odcedzić. W smaku, ziele gojnika podobne jest do rumianku. Można pić samodzielne lub dodać do naparu cytryny, miodu imbiru czy mięty dla wzmocnienia smaku. Można pić zarówno na ciepło jak i na zimno. Pełnowartościowy napar przygotujemy z całego suszonego ziela. Raczej należało by unikać mieszanek, gdyż tylko całe ziele gwarantuje nam pełnię właściwości. Lepiej rozdrobnić ziele bezpośrednio przed zaparzaniem niż używać sproszkowanego produktu.

Picie ziołowych herbat może doskonale wspomóc organizm w walce z różnego rodzaju dolegliwościami. Warto, zanim zdecydujemy się na przyjmowanie farmaceutyków spróbować metod dostępnych i stosowanych przez wieki. Właściwie dobrany zestaw ziół może skutecznie wyeliminować potrzebę zażywania lekarstw. Oczywiście należy zachować ostrożność i umiar, a najlepiej skonsultować się ze swoim lekarzem.