Bomba witaminowa dla skóry

Bomba witaminowa dla skóry

Oleje od setek lat znane są ze swojego holistycznego wpływu na organizm. Ich korzystne działanie jest wyjątkowo trudne do przecenienia właśnie ze względu na szerokie spektrum działania – stosowanie olei przyczynia się nie tylko do lepszego samopoczucia od wewnątrz, ale i bardzo dobrze wpływa na stan włosów i skóry. Jednym z bardziej wyjątkowych olejów jest olej z rokitnika. Warto więc dowiedzieć się za co nasze babki i matki tak kochały olej z rokitnika.

Na czym polega działanie oleju?

olej z rokitnika na twarzOlejek z rokitnika to niezwykle zdrowotny olej. Jest powstający pozyskiwany z rokitnika syberyjskiego (zwanego syberyjskim ananasem). Wykorzystuje się w tym celu nasiona lub owocową pulpę (która zawiera więcej substancji odżywczych, ale co za tym idzie, olej z pulpy owocowej rokitnika będzie droższy). Dawniej był obecny w wielu domach jako niezbędne wyposażenie zarówno kuchni, jak i niesamowicie skuteczny środek pielęgnacyjny. Kobiety dodawały go do jedzenia, spożywały samodzielnie jako suplement lub stosowały olej z rokitnika na twarz i ciało. Wiedziały także o jego właściwościach medycznych. Może okazać się, że zapomniany olejek z rokitnika może śmiało konkurować z najlepszymi suplementami i kosmetykami. Olej z rokitnika jest czerwony lub intensywnie pomarańczowy i ma lekko owocowy zapach. Swoją barwę zawdzięcza wysokiej zawartości witaminy A, czyli beta karotenu. Oprócz witaminy A w oleju z rokitnika znajdziemy takie witaminy jak: E, K, C, B1, B2, B6. Olej z rokitnika jest także bogatym źródłem kwasów Omega 3 i Omega 6. Odnajdziemy w nim także flawonoidy (przeciwutleniacze), przeciwzapalne garbniki, fitoestrole walczące z wolnymi rodnikami oraz, co ważne, związki fenolowe, które przyśpieszają gojenie ran. Olej z rokitnika znany jest ze swojego dobroczynnego działania w przypadku schorzeń układu pokarmowego np. wrzodów i zgagi. Wiele osób stosuje go także jako środek łagodzący ugryzienia komarów oraz przynoszący ulgę w przypadku swędzących wysypek. Olej z rokitnika stosowany na twarz może przynieść więcej korzyści niż sądzimy. Świetnie sprawdzi się w przypadku przebarwień, zmarszczek i problemów z cerą. Najlepiej nałożyć olejek z rokitnika na suchą, umytą skórę twarzy na 2h i po tym czasie zmyć. Ważne, żeby przygotować się na to, że cera w trakcie trzymania olejku będzie pomarańczowa, jednak po umyciu wodą z mydłem natychmiast wróci do swojego naturalnego koloru. Olej z rokitnika daje widoczne efekty już po kilku tygodniach. Przebarwienia powinny stać się dużo bledsze, zmarszczki spłycone, a cera przestanie być napięta, sucha i ściągnięta. Znikną także drobne wypryski. Można stosować go również na powieki, wygładzi zmarszczki i widocznie napnie skórę. Oczywiście w przypadku większych problemów z cerą olejek najlepiej stosować jako dodatek do kuracji zaleconej przez lekarza. Olej z rokitnika ma również zbawienne działanie na włosy. Świetnie sprawdzi się w przypadku włosów suchych, matowych, wypadających i rozdwajających się. Można go stosować zarówno jako dodatek do odżywki, samodzielne maseczki albo jako ochronę końcówek przed rozdwajaniem i wysoką temperaturą.

Cena oleju z rokitnika zależy od tego z czego został wyprodukowany. Zdecydowanie tańszy będzie olej z nasion rokitnika, jednak to ten z pulpy owocowej zawiera więcej minerałów i składników odżywczych. Kosztuje od 20 zł do prawie 50 zł za olej z pulpy. Najważniejsze to zakup dobrze przechowywanego oleju ze sprawdzonego sklepu.

Najnowsze komentarze